vineri, 21 august 2009

În premieră, Traian Băsescu vorbeşte despre afacerile cu armament ale fratelui său-VIDEO

Fratele preşedintelui Băsescu, jucător în industria de armament

Preşedintele Traian Băsescu - şeful CSAT, Mircea Băsescu - afaceri în industria de apărare şi securitate - O agenţie de turism din Ilfov s-a transformat peste noapte într-o posibilă platformă pentru una dintre cele mai mari afaceri din România: modernizarea Armatei Române - Reprezentanţii unor mari companii americane, unde activează chiar foşti comandanţi NATO din Europa şi foşti ofiţeri US Army, s-au asociat într-o companie cu Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, dar şi cu generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu, locţiitor al şefului Departamentului de Armament din Ministerul Apărării, şi cu Aurel Cazacu, fostul şef al Romtehnica şi preşedinte Romarm, cel care a negociat scandaloasa afacere a fregatelor britanice

Controversata lume a afacerilor cu armament şi tehnică militară a ajuns până la uşa familiei preşedintelui României, Traian Băsescu, riscând să-l aşeze pe şeful statului în cel mai grav conflict de interese de la preluarea mandatului, în decembrie 2004. Ca preşedinte al României, Traian Băsescu este şi şeful Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii cu armament şi tehnică militară ale Minis­terului Apărării Naţionale (MApN). De două luni, fratele său, Mircea Băsescu, s-a asociat cu şefii industriei noastre de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militară, unde activează în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army. Afacerea fratelui preşedintelui României s-a înjghebat în iunie 2009, la doar o lună după ce CSAT a discutat despre înzestrarea armatei şi după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat demararea licitaţiei pentru modernizarea celor două fregate britanice, parafată de Guvernul PSD în 2002 şi care ne-a costat deja peste 120 de milioane de lire sterline. Exact personajul cheie în această afacere a fregatelor, Aurel Cazacu, fostul şef al Romtehnica în acea perioadă, s-a asociat, în iunie, cu fratele preşedintelui Băsescu în firma Desintco. În plus, alt asociat în afacerea lui Mircea Băsescu este chiar generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu, locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN, ministerul care va organiza licitaţiile pentru dotarea armatei. Ceea ce îl aşează şi pe generalul Eftimie Sandu într-o poziţie de conflict de interese. Partenerii de afaceri ai lui Mircea Băsescu au organizat, cu mare fast, acum câteva zile, expoziţia "Naval Defence" - Constanţa, eveniment la care MApN a fost co-organizator şi la care au participat nume grele ale industriei de armament din întreaga lume (lista lor o puteţi parcurge alăturat). Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este cel care avizează programele de achiziţii ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament şi tehnică de luptă, iar un contract cum este modernizarea fregatelor trece, în mod normal, prin CSAT. Ceea ce face aproape inexplicabil gestul fratelui preşedintelui României de a intra, într-un astfel de moment, în afaceri legate de industria noastră de apărare, alături de oficialul român care a negociat achiziţia fregatelor şi, mai ales, alături de unul din şefii Departamentului de Armament al Ministerului Apărării Naţionale, adică cel care se ocupă de dotarea Armatei. Afacerea Desintco apare astfel într-un moment în care se insistă tot mai mult pe modernizarea Armatei noastre ca să se apropie de standardele NATO, alianţă la care România a aderat acum şapte ani. Sumele vehiculate pentru dotarea tehnică a Armatei Române - pe toate cele trei componente (flota aeriană, navală şi terestră) - se ridică la peste 10 miliarde de euro în următorii ani.

Istoria pregătirilor


MAI 2009. Ministerul Apărării Naţionale demarează licitaţia pentru modernizarea fregatelor. Suma vehiculată: 500 de milioane de euro. Reprezentanţii MApN susţin că 11 companii şi-au anunţat deja intenţia să participe la licitaţie, însă păstrează "la secret" numele lor. ILFOV iunie 2009. O banală agenţie de turism, înfiinţată în 2009, în casa unui cunoscut om de afaceri, Romeo Oiţa, s-a transformat peste noapte într-o companie de consultanţă în afaceri. Pe 25 iunie, agenţia de turism Envy Tour Travel din Voluntari, Ilfov, avea un singur asociat - Alina Oiţa, fiica lui Romeo Oiţa. A doua zi, agenţia din Ilfov se transformă brusc în compania "Defence, Security and Intelligence Co - Desintco SRL. Fiica lui Romeo Oiţă se retrage din firmă, făcându-i loc fratelui preşedintelui României. Alături de Mircea Băsescu în noua afacere intră, în aceeaşi zi, oficiali ai MApN şi ai industriei noastre de apărare: generalul maior (r) Ion Eftimie Sandu, locţiitorul şefului Departamentului de Armament, şi Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica şi Romarm, şi cel care a negociat controversata afacere a fregatelor britanice. Aurel Cazacu nu a intrat direct în companie, ci i-a lăsat locul fiicei sale, Maria Cazacu. Interesele celor trei se întâlnesc în firma Desintco cu cele ale lui Romeo Oiţa, reprezentantul grupului american Navigator Development LLC, şi cu ale lui Cristian Geamănu, vicepreşedintele pentru Europa de Est al companiei americane General Defence Corp. Modul în care s-a înfiripat afacerea Desintco, prin transformarea agenţiei de turism în afacere militară, arată o grabă suspectă a actorilor implicaţi, care nu au mai avut răgazul să-şi constituie o firmă nouă. CONSTANŢA august 2009. Cristian Geamănu şi Romeo Oiţa au organizat "Naval Defence Exhibition", între 14 şi 16 august 2009, la Constanţa, în parteneriat chiar cu cele două companii americane din industria de apărare - Navigator Development şi General Defence Co., dar şi cu MApN. Lista organizatorilor evenimentului se suprapune aproape perfect peste lista partenerilor de afaceri ai lui Mircea Băsescu din firma Desintco:

Organizatorii expoziţiei Naval Defence Exhibition (NDE):


Cristian Geamănu - preşedinte al NDE şi vicepreşedinte pentru Europa de Est al companiei americane General Defense Co; Romeo Oiţa, director executiv al NDE şi reprezentantul în România al grupului american de consultanţă militară şi software specializat Navigator Development Group; General maior Ion Eftimie Sandu, asistentul preşedintelui NDE - Cristian Geamănu; Andra Anicăi, Asistent al Directorului de Securitate NDE, dar şi director economic al firmei Desintco, precum şi parteneră de afaceri a familiei Geamănu; Aura Buiac, director de protocol NDE. Aura Buiac este editorul şi directorul publicaţiei Intercity Magazin. Publicaţia este editată de firma Astrid Business Development SRL (controlată de familia Buiac), firmă care îşi împarte sediul social, din 2005, pe Calea Moşilor, cu reprezentanţa General Defence Co, condusă aici de Cristian Geamănu; Cristian Negoiţă, director marketing & sales NDE. Cristian Negoiţă este director de marketing la publicaţia Intercity Magazin. În cadrul Expoziţiei de la Constanţa, reprezentantul BAE System (compania britanică care ne-a furnizat fregatele) declara că şi de modernizarea fregatelor ar trebui să se ocupe tot compania britanică. Bătălia este însă aprigă, iar contractul pe măsură. La eveniment au mai participat Aurel Cazacu, ca reprezentant al Ministerului Economiei pe probleme ale industriei de apărare, dar şi Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu.

Partenerii americani

Navigator Development Group, este înfiinţată de doisprezece ani în Alabama, companie în care activează foşti înalţi ofiţeri în rezervă ai US Army şi NATO. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Virgil L. "Duz" Packett, membru în Consiliul Consultativ al Navigator Development Group. Virgil Packett a fost comandant al SFOR în Bosnia, după 2003, adică al Forţei de Stabilizare a NATO. Din această poziţie, generalul Packett i-a felicitat pe militarii români în 2003 şi le-a mulţumit pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunile în Bosnia şi Herţegovina.

Ce spun actorii afacerii


Aurel Cazacu: "Numele lui Mircea Băsescu este o garanţie" Reporter: De unde a apărut firma asta cu domnul Mircea Băsescu? Aurel Cazacu: Fata mea, cu ocazia Black City de anul trecut i-a cunoscut pe domnul Oiţă şi pe domnul Geamănu şi a discutat cu dînşii. Le-am spus de fapt că dacă va avea ceva de lucru în conexiune sau tangenţial cu industria de apărare, fata mea va ieşi de acolo. Iniţial această firmă a avut scopul de a rezolva probleme legate de implicarea cooperării pe probleme de "off set" şi nu să vină să aibă de a face cu obiectul meu de activitate. După cum vedeţi a intrat şi generalul Sandu, care de curînd a părăsit Ministerul Apărării. Era axată pe identificarea de oportunităţi de afaceri pentru rezolvarea contractelor. Reporter: Atunci de să mai iasă fiica dumneavoastră din această afacere? Aurel Cazacu: Să iasă pentru că în urma expoziţiei care a avut loc la Constanţa acum este posibil ca această firmă să aibă unele lucruri... Şi nu risc nimic. E posibil să se implice în proiecte care au legătură cu industria de apărare, iar fata mea, sincer, am vorbit cu ea o voi angaja într-o firmă care nu are nicio legătură cu industria de apărare Modernizarea fregatelor va trebui făcută de cineva care trebuie să implice firme româneşti. Nu contează cine este . Ce caută nu ştiu cine acolo... Domnule, să ne ajute să aducem de lucru în ţară! Asta este problema. Reporter: Dar numele lui Mircea Băsescu era o garanţie pentru această afacere? Aurel Cazacu: Este o garanţie. Foarte bine. Vine o mare firmă şi zice: Domnule, vreau să ajung la...undeva la Cotroceni. OK. Dînsul (n.r. Mircea Băsescu) are ocazia să îl ducă acolo, da?Pentru că ne va fi bine. (Nota: Declaraţii obţinute prin amabilitatea reporterilor emisiunii BizBazar, Anten3. Fratele preşedintelui Traian Băsescu a refuzat să discute cu reporterul Antenei 3 de la Constanţa pe marginea acestui subiect, negând orice implicare a sa. Ceilalţi actori nu au putut fi contactat ieri.)


Companiile ale căror interese sunt reprezentate în România de asociaţii lui Mircea Băsescu:

1. NAVIGATOR DEVELOPMENT LLC - compania mamă a Navtech LLC

- companie privată de consultanţă cu sediul în Enterprise, Alabama;

- oferă servicii de consultanţă în management, planificare strategică, operaţiuni militare, achiziţie de sisteme etc:

- activează şi sub denumirea de Navtech, LLC;

- proprietar: Albert Patterson;


- Compania Navtech a câştigat în ianuarie 2009 un contract pentru dotarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi cu noi tehnologii (sistem I 3D pentru uz experimental), contract în valoare de 4 milioane de lei, adică aproape 1,3 milioane de dolari. Contractul a fost acordat prin negociere fără anunţ de participare. Justificare pentru negocierea fără anunţ de participare cu firma americană a fost: "Produsele în cauză sunt fabricate exclusiv în scopuri de cercetare, experimentare, studiu sau dezvoltare în condiţiile menţionate în directiva relevantă".

- Directorul pentru România, Romeo Oiţă, partener în firma Desintco.

1. GENERAL DEFENSE CORP SUA

- lider în servicii de sprijin pentru misiuni critice de apărare desfăşurate pe uscat, pe apă sau în aer, precum şi în furnizarea de arme şi muniţii:

- are sediul central în Fort Lauderdale, Florida şi birouri internaţionale în Madrid şi Bucureşti;

- General Defense este o companie specializată în servicii de achiziţie şi integrare a sistemelor de apărare şi aviaţie pentru guvernul Statelor Unite, forţele armate ale naţiunilor aliate şi în servicii de securitate şi aplicare a legii din întreaga lume;

- Furnizor de top de echipament de apărare pentru Pactul de la Varşovia. General Defense Corp are contracte cu multe corporaţii internaţionale pentru o gamă largă de aplicaţii şi este o companie de achiziţii care utilizează o reţea complexă de furnizori şi producători internaţionali, dezvoltată de-a lungul a peste 25 de ani. În plus, are încheiate parteneriate strategice cu diferite companii din lume, care le oferă drepturi exclusive sau semi-exclusive pentru anumite produse;

- General Defense corp are licenţă pentru comercializarea de echipament de apărare Departamentului de Stat al SUA şi Bureau of Alcohol Tobacco and Firearms (Biroului de Alcool, Ţigări şi Arme de Foc);

- Vicepreşedinte pentru Europa de Est: Cristian Geamănu, partener în firma Desintco.


Afacerea fregatelor


Suma garantată de stat pentru achiziţionarea şi modernizarea celor două fregate nu s-a limitat la 116 milioane de lire sterline, cum aprobase Guvernul, ci la 122,78 milioane de lire sterline. Diferenţa de 6,7 milioane de lire (descoperită de ziarul "BURSA" la acel moment) se apropie izbitor de sumele luate în calcul drept comisioane ilegale plătite în această afacere, aspect care a declanşat o amplă anchetă, în 2006, de către autorităţile britanice. Guvernul României şi Guvernul Marii Britanii au semnat un acord, în 2002, prin care partea română se angaja să cumpere două fregate "second-hand" pentru forţele noastre navale. Fregatele au fost, de fapt, achiziţionate, de la compania britanică BAE Systems, care le cumpărase, în prealabil, pentru doar 200.000 de lire de la Ministerul britanic al Apărării. Doi cetăţeni britanici, Barrz George şi soţia sa de origine română, Georgiana George, au fost reţinuţi de autorităţile britanice, în vara anului 2006, fiind suspectaţi că ar fi primit un comision ilegal de un milion de lire sterline pentru imtermedierea vânzării a două fregate între guvernele britanic şi cel român. Cei doi au fost eliberaţi a doua zi de poliţia britanică din lipsă de probe, dar autorităţile cercetează şi faptul că, pe lângă comisionul celor doi, s-ar fi plătit încă şase milioane de lire sterline în conturi din paradisuri fiscale. Presa britanică a arătat cu degetul atunci spre firma românească "Axis Trade& Consulting", controlată de Georgiana George, ca fiind implicată în comisionul ilegal. Pentru afacerea fregatelor, programul de modernizare prevede o operaţiune de tip "off-set", adică firma străină care va realiza lucrările trebuie să facă, la noi, în contraprestaţie, investiţii concurente cu sumele câştigate prin contract. Pentru consultanţa oferită unor astfel de contracte de tip "off-set" pare să fi fost constituită şi firma în care apare fratele preşedintele.

Asociaţii firmei Desintco

- Romeo Oiţă (48 de ani) deţine 30%. Oiţă este preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate;

- Cristian Andrei Grigore Geamănu (49 de ani) deţine 30% şi este vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA;

- Ion Eftimie Sandu (54 de ani) deţine 5% din afacere. Este locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începând din 2007. A fost avansat la gradul de general maior chiar de preşedintele Băsescu în acelaşi an. Din februarie 2009, Ion Eftimie Sandu este general în rezervă. Domnul Sandu a mai fost membru în consiliile de administraţie ale unor importante companii din industria noastră de apărare: Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Uzina Mecanică Plopeni;

- Mircea Băsescu (56 de ani), fratele preşedintelui Traian Băsescu, deţine 30% din afacere;

- Maria Cristina Cazacu (21 de ani), fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei pe probleme ale industriei. Aurel Cazacu a mai fost membru în CA la IAR Ghimbav, Eurocopter România, Romaero, Avioane Craiova şi Romarm. Maria Cazacu deţine 5% din afacere.

SURSA: BURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu